KUNST BUITEN! is het thema van de Week van de Amateurkunsten 2018. Het gaat over kunst in de publieke ruimte, naar buiten komen met je kunst, maar ook over de plaats van kunst binnen het (lokale) cultuurbeleid en binnen onze samenleving. En je kunt altijd buiten de lijntjes kleuren...


Wil je een activiteit organiseren tijdens de Week van de Amateurkunsten? Ben je op zoek naar inspiratie? Dan zijn er heel wat opties: kom in oktober naar de gratis KUNST BUITEN!-sessies, snuister in onze toolbox naar verse voorbeelden, maak een afspraak voor een WAK-uurtje of lees hier meer over de vijf invalshoeken van het thema:

KUNST IN DE PUBLIEKE RUIMTE

Kunst in de buitenruimte/ in de publieke ruimte: in openlucht, op straat, in de natuur, in de bib, in het station, in het zwembad, op de markt, het lokaal dienstencentrum, op school, in een leegstand pand, op de fabrieksvloer, in het park, kortom: plekken met een verhaal, waar je een ander publiek vindt. 

Rondepuntkunst, landschapskunst, kunst met wegwerpmaterialen of ecologische kunst, tijdelijke kunst, interventies …

TIP! Het project 'Torhout in Zicht' is een stadswandeling met een agenda.

WEG MET KUNST

Opiniërende kunst, kunst als wapen, kunst als middel//kunst als doel, cartoons, pamfletten en typografie… 
Wat is de plaats van kunst binnen (lokale) beleid, binnen onze samenleving, wat is de waarde van kunst(beoefening)? Wat als er geen kunst meer is? Kunst en inspraak. 

TIP! Verkiezingen in zicht: vanuit het thema kun je het gesprek aanknopen inzake het beleid rond kunstbeoefening in jouw gemeente: we formuleerden 10 toetsstenen als insteek en heel wat info om lokaal input te geven aan de beleidsmakers van morgen. 

BUITEN DE LIJNTJES

Denk out-of-the-box: buiten de grenzen van de gemeente, de kunstdiscipline, het atelier: nieuwe locaties, samenwerkingen, disciplines en genres, outsider-art, samenwerking DKO,...
Wat is er nieuw qua genres, technieken en materialen? Digital/electronic art? Jonge/oude kunst(enaars)? Waar zijn jongeren mee bezig? 

TIP! Het Bozar Electronic Arts Festival in september 2017 biedt een staalkaart van digitale en electronische kunstvormen. 

KOM NAAR BUITEN MET JE KUNST

Een warme uitnodiging om voor het eerst naar buiten te komen met je talent: toon je talent, zoek feedback, vind gelijkgestemden, geef een eerste podium/toonkans...
Treed buiten je comfortzone: verlaat het atelier, het repetitiekot, de zaal, de expo-zaal…en zoek een alternatieve, inspirerende plek op.
Zet in op publieksparticipatie en collectieve kunst!

TIP! Lokale Helden van Poppunt bood in 2016 in 190 gemeenten podiumkansen voor lokale muzikanten. 

BINNENSTE BUITEN

Buiten de genres en conventies: interdisciplinaire werken, amateurs & professionals, jong en oud, beginner & gevorderd, inclusieve producties...
Grensgevallen: tussen sport en dans, tussen beeldend werk en fotografie, tussen theater en performance, kunst maken obv andere kunst, recup-art, kunst en ondernemen, tussen kunst en ambacht…..
Kunst en andere domeinen: kunst en sport, kunst en jeugd, kunst en ecologie, kunst en welzijn...
Draai je kunst binnenste buiten: ga analoog of net digitaal, treed akkoestisch op, ga voor 100% digitale kunst, gebruik andere materialen of thema’s, kortom...daag jezelf uit!

TIP! 'Dance, dance, otherwise we're lost' is het resultaat van een hedendaags danstraject met dansers van MUDA en jongeren met een beperking uit IVIO Binnenhof. Soms zacht en zoekend, dan eens bruut en direct. Een niet-alledaagse ontmoeting met uitwisseling en nieuwe inspiratie tot gevolg. Op initiatief van Danspunt en Platform-K. In samenwerking met choreografe Yentl de Werdt, IVIO Binnenhof en MUDA Atheneum voor Podiumkunsten

Meer inspiratie nodig?

Schrijf je dan in voor één van de gratis KUNST BUITEN!-sessies. Je kunt kiezen uit Lier, Hasselt of Roeselare. Insteek voor deze sessies zijn het thema van de WAK 2018: KUNST BUITEN! én de 10 toetsstenen waarmee we lokale politici willen kietelen naar aanleiding van de verkiezingen in 2018. Je ziet het, inspiratie voor de WAK maar ook voor het (toekomstig) lokaal cultuurbeleid. Een uitgelezen kans om collega's en experts te ontmoeten. Lees hier meer. 

In onze toolbox vind je heel wat ideeën voor elke kunstdiscipline, voorbeelden uit vorige edities en tips om met het thema KUNST BUITEN! aan de slag te gaan. Heb je een tip, een leuk project gespot of een leuk idee? Geef dan zeker een seintje op info@wak.be of FB @weekvandeamateurkunsten

WAK-uurtje: Heb je een idee maar heb je nood aan persoonlijke feedback of inspiratie? Wil je (opnieuw) starten met WAK? Maak dan een afspraak met ons via info@wak.be. We gaan samen met jou op zoek naar een zinvolle invulling van jouw concept. Dat zal vonken geven!

centrum voor beeldexpressie creatief schrijven danspunt koor en stem kunstwerkt muziekmozaiek opendoek poppunt vlamo